Warme maaltijd

Twee warme maaltijden per dag, werkt dat geen overgewicht in de hand? En wat gebeurt er met het tafelmoment ’s avonds?

Over het algemeen zijn ouders dolenthousiast als de kinderopvang besluit over te gaan op warme, voedzame lunchmaaltijden. Het gros is namelijk overtuigd van de vele voordelen ervan, in tegenstelling tot iedere dag brood. Desondanks worden er ook kritische vragen gesteld bij een dergelijke overstap. De voornaamste zorg luidt dat twee warme maaltijden op een dag voor een kind niet goed is. Dus als mijn kind overdag al warm luncht, dan kunnen we ’s avonds niet meer samen eten? Terwijl dat gezamenlijke tafelmoment voor een gezin zo waardevol is.

Meer gevarieerd eten, voldoende vezels en voldoende groenten

Twee warme maaltijden op één dag is geen probleem! Sterker nog: we raden het aan. Een versbereide, warme lunch zoals wij die aanbieden, heeft namelijk meerdere voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een broodlunch. Kinderen krijgen meer gevarieerde voeding binnen, voldoende vezels en voldoende groenten. Variatie en groenten zorgen onder andere voor meer inname van vitamines en een goede smaakontwikkeling. Precies wat we nodig hebben in de strijd tegen (kinder)obesitas. En je hoeft je geen zorgen te maken dat onze maaltijden meer calorieën bevatten dan een gemiddelde broodlunch. Wij stemmen de portiegrootte af per leeftijdscategorie, waardoor kinderen niet te weinig binnenkrijgen, maar zich ook niet overeten. Op die manier gaan ze de middag in met lekker veel energie en zónder suikerdip – wat een broodlunch gemakkelijker veroorzaakt. Je kunt dus met een gerust hart genieten van jullie tafelmoment ’s avonds!

Bovendien, na een dag op de opvang zijn kinderen vaak te moe om thuis een warme maaltijd met groenten te eten. Veel ouders geven ons terug dat ze het een opluchting vinden om in zo’n geval voor een boterham (met bijvoorbeeld groentespread) te kunnen kiezen. Zonder strijd en zonder zorgen.

Zien eten…

De nadruk ligt bij ons op vers & gezond met soms een stukje vlees of vis. Het is mooi om te merken dat ook ‘moeilijke eters’ zich spelenderwijs aan alles wagen. Zien eten doet eten. Ook hier zie je dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn en het meest van elkaar leren. Als je vriendje lekker zit te smullen, wil je het ook proberen. Wij stemmen de portiegrootte af per leeftijdscategorie, waardoor kinderen niet te weinig binnenkrijgen, maar zich ook niet overeten. Dankzij deze extra service komen kinderen op een speelse manier op jonge leeftijd in aanraking met ‘ander eten’. Het vroeg wennen aan diverse gerechten is goed voor de smaakontwikkeling en het eetgedrag. Wat ook helpt is dat we de kinderen actief inschakelen bij het koken, serveren en tafel dekken. Daar pikken ze veel van op waar je ook thuis plezier van kunt hebben!